Blogialustat

Erilaiset blogialustat jokaisen tarpeisiin

Oikean blogialusta valitsemista kannattaa harkita ennen blogin perustamista, sillä eri alustoilla on erilaisia ominaisuuksia. Ilmaiset blogialustat myös tarjoavat yleensä vähemmän toimintoja ja valinnanvaraa kuin maksulliset alustat. Suosittelemme tutustumaan tämän tekstin kautta erilaisiin vaihtoehtoihin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että on olemassa myös monia muita blogialustoja. Me kuitenkin esittelemme muutaman erittäin tunnetun ja suositun blogialusta, sillä moni bloggaaja suosii juuri tällaisia alustoja. Ne ovat laadukkaita, monipuolisia ja niiden kautta löytyy yleensä paljon lukijoita. Niissäkin on kuitenkin suuria eroja. Toinen alusta esimerkiksi voi sopia paremmin paljon kuvia sisältävälle blogille tai yritysblogille ja toinen taas tekstiblogille.

Moni tietenkin miettii sitä, mikä on paras blogialusta. Siihen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Suosituimpia alustoja ovat etenkin Blogger ja WordPress. Nämä blogialustat sopivat yksityishenkilöille ja etenkin WordPress on loistava myös yritystoimintaan.

Blogialustat

Mikä on paras blogialusta tavoitteelliseen bloggaamiseen?

Tavoitteellisen blogin pitämiseksi paras valinta voi olla WordPress. Se on suosituin www -sisällönhallintajärjestelmä ja esimerkiksi tammikuussa vuonna 2015 netin 10 miljoonasta suosituimmasta sivustosta peräti 23,3 prosenttia käytti WordPressiä. Alustan lisäominaisuudet ovat maksullisia ja tämä kotisivu vaatii ylläpitoa, mutta se on suosittu ja hakukoneiden kannalta hyvä valinta.

WordPress tarjoaa esimerkiksi todella hyviä lisäosia, joiden avulla hakukoneoptimointia saa tehtyä helposti ja nopeasti. Tavoitteelliselle bloggaajalle juuri hakukoneissa, kuten Googlessa, näkyminen on hyvin tärkeää. Blogialustalle saa myös luotua oman verkkotunnuksen, joka ei onnistu monien valmiiden blogialustoiden tapauksessa. Sen vuoksi ne eivät myöskään näytä yhtä ammattimaisilta kuin WordPress -blogit.

Paras blogialusta harrastaja bloggaajalle

Blogialustat

Moni pitää blogia vain harrastusmielessä ja tällöin erilaisilla lisäominaisuuksilla tai hakukoneoptimoinnilla ei yleensä ole niin suurta merkitystä. Tällöin ei myöskään tarvita esimerkiksi loistavaa hakukonenäkyvyyttä, jolloin täysin valmis blogialusta voi olla loistava vaihtoehto. Niitä ovat esimerkiksi Blogger, Lily.fi, Bloggaajat.fi ja Tumblr. Näistä etenkin Tumblr sopii ennen kaikkea kuvablogiksi.

Blogi Lily.fi:ssä taas voi sopia niille, joita kiinnostavat etenkin trendit, kauneus, lifestyle, treenaaminen tai suhteet. Sivustolla käy paljon tämän henkisiä blogeja lukevia, joten omalle blogille löytyy helposti lukijoita. WordPressin ilmainen versio on myös helppo ja valmiiksi ylläpidetty nettiblogi joka tarjoaa tuhansia sivupohjia. Blogger taas on erityisen helppokäyttöinen ja Rantapallo sopii etenkin matkailusta kiinnostuneille.

Blogialustat videobloggaajille

Blogialustat

Vblogit, eli videoblogit ovat myös hyvin suosittu bloggaamisen muoto. Niihin eivät kuitenkaan sovi yhtä hyvin samat blogialustat kuin teksti- ja kuvablogeille. Suosittu vblog-alusta on tietenkin Youtube. Erittäin lyhyitä videoita varten taas sopii esimerkiksi TikTok. Voi olla hyvä idea myös luoda kotisivut ilmaiseksi tai maksullisena versiota ja lisätä linkki omaan videoblogiin tälle kotisivulle. Videoblogin pitämiselle löytyy myös monia muita vaihtoehtoja, mutta Youtuben suosiolle on vaikea löytää vastustajaa.

Ilmaiset blogialustat tekstiblogeille ja videoblogit eivät myöskään sulje toisiaan pois. Moni pitääkin esimerkiksi blogia jollain valmiilla alustalla ja eräänlaista videoblogia vaikkapa Youtuben tai Instagramin tarinoiden kautta. Näihin videoblogeihin kannattaa lisätä linkki omaan tekstiblogiinsa – ja toisin päin. Näin ihmiset löytyvät kaikki mahdolliset kanavasi ja blogisi. Monia bloggaajia seurataankin useiden eri kanavien kautta. Ne kaikki antavat mahdollisuuden tuottaa hieman erilaista sisältöä kanavasta riippuen.